Gebelik ve Egzersiz
* Bu bölüm sevgili arkadaşım beden eğitimi öğretmeni Elif Özmen Dönmez tarafından hazırlanmıştır.
Hamilelik bir kadının yaşayabileceği en büyük mucizedir. Bizde bu güzel mucizede sizlerle keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz. Yolculuğumuzun adı; BEBEĞİM ve BEN
Bu güzel yolculuk da bizleri neler bekliyor; hepimizin amacı sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek ve sağlıklı mutlu bir bebek dünyaya getirmek. İşte biz burada devreye giriyoruz. Amacımız 9 ay boyunca vücudumuzda oluşacak olan bu değişime hazırlanmak.
Hamilelik sürecinde her kadında fiziksel hormonal ve psikolojik değişimler olur. Bebek büyüdükçe rahimde büyür ve ağırlığı artar annenin vücut ağırlık merkezinde de değişiklikler olur. Bu durum omurganın yapısını bozar. Bel, sırt ve ayaklarda ağrılar oluşur.
HAMİLELİK BOYUNCA NELER YAPABİLİRİZ
Her sağlıklı hamile hamile pilatesi (egzersiz) yapabilir.
12.haftadan itibaren düzenli olarak haftada 2 veya 3 gün hamile pilatesi(egzersiz) yapılabilir.
Yoga ve meditasyon yapılır.
Meditasyonla derin gevşeme ve nefes egzersizleri yapılabilir.
PİLATESİN HAMİLE İÇİN YARARLARI
- Kendini iyi hissetmesini sağlar
- Eklem ve kas ağrıları azalır
- Duruş bozukluklarını önler
- Kramplar azalır.
- Stres ve gerginliği azaltır.
- Rahat uyku verir.
- Doğum sürecini kısaltır.
Kegel egzersizleri yapılır. Bu egzersizler pelvik taban kaslarını güçlendirerek doğumun rahat ve kontrollü geçmesini sağlar, ileride karşılaşılabilecek sorunları (idrar kaçırma gibi) önler.
Hamileliğin her dönemi için pilates egzersizleri bir takım değişiklikler ile yapılabilir. Bedenin güçlenmesi elastikiyetinin artması, kontrol edilebilir olması çok önemlidir. Hamile pilates egzersizlerinde öğretilen diyafram nefesi metodu ile oksijen kullanım kapasitesi arttırılır, annenin vücudundaki oksijen miktarı artar ve bu artış da bebeğin daha fazla oksijenle beslenmesini sağlar.
Sırt, göğüs, omuz, bel ve karın kasları hamilelikte ve sonrasında çok önemlidir. Bu bölgelerin güçlenmesini sağlar.
Hamilelik nedeniyle değişime uğrayan vücut duruşunu yani postürü düzeltir.
Hamilelik deki bulantılar, sindirim bozuklukları, kabızlık, ödem, baş ağrısı,dolaşım bozuklukları gibi problemler düzenli pilates hareketleri ile çözüme ulaşır.
Bacakların güçlenmesini sağlar ki buda pelvis ve omurgayı hizada tutmaya yarar. Bacakların ve kalçanın güçlü olması duruşu etkileyerek bele ve alt sırta binen yükü önemli ölçüde azaltır.
MEDİTASYON VE DERİN GEVŞEME
Meditasyon hamilelik sırasında ki korkuları, endişeleri ve akıl karışıklıklarını gidermek için harika bir yoldur. Gebenin farkındalığını arttırarak bebek ile iletişime geçmesine, onun neden hoşlanıp neden hoşlanmadığını anlamasına yardımcı olur.
Derin gevşeme; hamilelik sırasında ve doğum için fiziksel ve ruhsal gevşeme için mükemmel bir yoldur. Nefes ya da pranayama teknikleri, hem annenin hem bebeğin daha iyi oksijenlenmesini ve yaşam enerjisi ile dolmalarını sağlar.
HAMİLE YOGASI
Hamilelik de yoga yapmak, hamilenin fiziksel kondisyonunu korur, duruş bozukluklarını düzeltir, solunum ve dolaşım sistemini güçlendirir, kolay doğumu sağlar, yoga yaptığınız sürece bebeğe giden kan akımı artar, bedeninizin etrafındaki enerji akımını açar, çakralar açılır ve hamilelik döneminde ruhsal travmalardan korur.Kendinizi daha iyi hisseder ve daha çok güçlenirsiniz.
HAMİLELİKDE NEFES
Nefes çalışmaları bir kadının yaşamı boyunca yaşayabileceği en kutsal sürecini dengeli ve rahat geçirebilmesini sağlar. BİLİNÇLİ NEFES kadınların hamilelik dönemi boyunca hissettikleri sıkıntı, rahatsızlık ve duygusal boşalmaları ortadan kaldırır, rahatlık, huzur ve dinginlik gibi rahatlatıcı duyguların yerleşmesini sağlar. Duygusal ve fiziksel olarak zor geçebilecek olan bu süreç yaşamımızın en keyifli ve en güzel dönemi olabilir. BİLİNÇLİ NEFES bebeklerin dünyaya gelirken sakin, huzurlu olarak dünyaya gelmesini annenin de rahat doğum yapmasını sağlar.
HAMİLELİKDE MASAJ
Hamilelik öncesi, hamilelik esnasında ve hamilelik sonrasında uygulanır. Doğum öncesi yapılan masajlar son derece gevşetici masajlardır. Hamilelik de sık görülen sırt ağrıları vücut ödemi ve uykusuzluk gibi şikâyetlerin pek çoğunu azaltmaktadır. Masaj boyunca dokunulan anne ve bebekte huzurlu ve dingin bir ruh hali oluşur. Masaj sayesinde anne kendine vakit ayırmanın mutluluğunu yaşayarak değerli olduğu duygusunu hissedecek, ağrılarından kurtulacaktır.
VE DOĞUM SONRASI;
Güzel ve kaliteli geçirilen bu süreçten sonra anne ve bebek kendileri için yine güzel zaman geçirmeye devam ederler. Hamilelik sonrası 40. gün anne pilatese başlayabilir. Bebek 3-4 aylık olduğunda anne bebek yogasına ve jimnastiğine katılabilirler, bebek 4-9 aylık olduğunda anne bebek dansına katılmanın keyfini yaşarlar.
RAHAT MUTLU VE HUZURLU ANNE BABA DEMEK
RAHAT MUTLU HUZURLU BİR BEBEK DEMEKTİR